لیزیک که یکی از شایع ترین، دقیق ترین و بی خطرترین روش های جراحی عیوب انکساری محسوب می شود، یک جراحی دو مرحله ای است که بر روی قرنیه فرد انجام می گیرد. در مرحله اول یک لایه (فلپ نازک) از سطح قرنیه برش داده می شود .در گذشته ای نه چندان دور برای برش دادن فلپ از تیغه های خودکار ظریف (میکروکراتوم) استفاده می شد، اما امروزه با دسترسی به لیزر فمتوسکند، می توان برش فلپ را نیز با لیزر انجام داد. به این ترتیب دقت و ایمنی عمل تا حد زیادی افزایش پیدا می کند. با ترکیب لیزر اگزایمر و لیزر فمتوسکند، تکنیک جدیدی به نام "فمتولیزیک" ارایه شد که امروزه یکی از بهترین تکنیک های جراحی عیوب انکساری محسوب می گردد

لیزیک یک روش جراحی سرپایی است که برای اصلاح دوربینی، نزدیک‌بینی و آستیگماتیسم بکار می­رود. این روش، یکی از مناسب‌ترین و سریع‌ترین شیوه‌های اصلاح عیوب انکساری چشم است. در این روش برش نازکی از قرنیه ایجاد می‌شود، سپس بیمار با راهنمايي جراح، به چراغ چشمك زن بالای سر خود نگاه می‌کند؛ این مرحله زمانی است که لیزر برروی سطح قرنیه تابانده می­شود.مزایای درمان به روش لیزیک عبارتند از:

    بهبود سریع: اغلب بیماران پس از یک یا دو روز می‏توانند به فعالیت‏های روزمره باز گردند. غالبا درد وجود ندارد و بعد از 24 ساعت دید مفیدی ایجاد می‏شود. در آر.کی. (برش قرنیه) و پی.آر.کی. (لیزر) ناراحتی‏ ها بیشتر است.
    تصحیح طیف وسیعی از میوپی: با استفاده از لیزیک حدود 12 دیوپتر نزدیک‏ بینی را می ‏توان به خوبی اصلاح کرد. در حالیکه استفاده از پی.آر.کی. (لیزر) برای نمره بالا (بیش از 7 دیوپتر) می‏تواند منجر به کدورت قرنیه، کاهش دید و بازگشت بخشی از نمره چشم شود. همچنین عمل آر.کی. (برش قرنیه) معمولا قادر به اصلاح بیش از 5 تا 6 دیوپتر نیست.
    قابلیت تکرار: در مورد تصحیح کمتر از حد با عمل لیزیک، میتوان با بلند کردن لایه نازکی که در طی عمل اول ایجاد شده و لیزر مجدد، این عمل را تکرار کرد. بهبودی مانند عمل اول سریع است.
    پایداری طولانی مدت اثر عمل: اغلب مطالعات نشان می‏ دهد که در عرض 6-3 ماه نمره چشم ثابت می‏ شود، چرا که پس از این مدت تغییر ناچیزی در ساختمان قرنیه و ترمیم متعاقب آن ایجاد می‏ شود.
    حفظ ساختمان طبیعی قرنیه: لایه نازک برداشته شده بعد از چند روز کاملاٌ محکم می‏ گردد، به شکلی که با پلک ‏زدن یا مالش چشم جابجا نمی ‏شود. در عمل لیزیک بر خلاف عمل آر.کی. یا برش قرنیه، استحکام قرنیه و مقاومت آن در مقابل ضربه کاهش نمی‏ یابد‏‏.
    عدم ایجاد کدورت: بر خلاف پی.آر.کی. (لیزر) که در نمره‏ های بالا احتمال کدورت قرنیه در آن وجود دارد، در عمل لیزیک هیچ گونه کدورتی در قرنیه ایجاد نمی‏ شود.
    عدم نیاز به استفاده طولانی مدت از قطره‏های چشمی: در عمل لیزیک بر خلاف پی.آر.کی. نیازی به کنترل ترمیم زخم با استفاده از قطره‏های استروییدی نیست. بیماران لیزیک معمولا بیش از یک هفته به دارو نیاز ندارند.
شرایط لازم برای عمل جراحی لیزیک
. حداقل سن بیمار 18 سال

2. عدم تغییر شماره چشم حداقل بمدت یکسال

3. نداشتن انتظارات غیر واقعی از عمل جراحی

4. عدم وجود دیابت کنترل نشده

5. عدم وجود اختلالات بافت هم بند

6. نداشتن سابقه تبخال قرنیه چشمی

7. نداشتن التهاب داخل چشمی

8. نداشتن بیماری گلوکوم «آب سیاه» یا کاتاراکت «آب مروارید»

9. عدم مصرف برخی داروها مثل راکوتان

10. قرار نداشتن در دوران حاملگی یا شیردهی
نکات مهم قب لاز انجام عمل لیزیک


1. شستن پلک‌ها و مژه‌ها شب قبل از عمل

2. آرایش نکردن 48 ساعت قبل از عمل

3. پوشیدن لباس سبک و راحت در روز عمل

4. استفاده نکردن از عطر و ادکلن در روز عمل

5. استفاده نکردن از لنزهای تماسی 48 ساعت قبل از عمل

6. استفاده از قرص آرام بخش درصورت وجود اضطراب

نکات مهم حین عمل
عمل‌های جراحی اصلاح عیوب انکساری بوسیله لیزر، بسیار سریع انجام می‌شود و با تمهیدات صورت گرفته توسط تیم درمانی به هیچ عنوان دردناک نیستند، از این‌رو همکاری شما نقش بسیار مهمی در حصول نتیجه مناسب دارد. بنابراین آرامش خود را حفظ کرده و به دستورات چشم پزشک و مواردی که در زیر شرح داده می‌شود در حین عمل جراحی دقت کنید.

- در طول عمل به نور قرمز یا سبز چشمک زن نگاه کرده و از حرکت دادن چشم‌ها و سر خودداری کنید.

- مدت زمان لیزر بسته به این که از چه نوع لیزری استفاده می‌شود، کمتر از یک دقیقه و معمولاً 10 ثانیه است. بنابراین در طول مدتی که صدای لیزر را می‌شنوید چشم را حرکت ندهید.

- نگران پلک زدن خود در حین عمل نباشید زیرا پلک‌های شما توسط وسیله‌ای از یک دیگر باز می‌شوند؛ بهتر است برای پیشگیری از احساس ناخوشایند، موقع عمل از فشار دادن پلک‌ها و اخم کردن پرهیز کنید.

- دست‌ها را به محیط عمل نزدیک نکنید زیرا باعث آلودگی می‌شود.
توصیه های بعد از عمل
- زمان اولین ویزیت بعد از عمل، 24 ساعت بعد است.

- انجام ویزیت در فواصل منظم در طی 6 ماه اول

- در طی اولین ویزیت، پزشک، بینایی و وضعیت چشم‌ها را ارزیابی می­کند.

- پرهیز از بکاربردن لنزهای تماسی وزیبایی حداقل به مدت 3 ماه بعد از عمل

- پرهیز از بکار بردن لوسیون‌ها، کرم‌ها، وسایل آرایشی در اطراف چشم، حداقل به مدت سه روز  و یا تا زمانیکه پزشک شما اجازه بدهد.

- پرهیز از انجام ورزشهای خشن از قبیل بوکس، فوتبال، کاراته و... حداقل به مدت 10 هفته

- پرهيز از ماليدن و خاراندن چشم‌ها در هفته هاي اول پس از عمل

- در طی چند ماه اول بعد از جراحی، احتمال نوسان در بینایی، وجود دارد. تثبیت بینایی شما، ممکن است به 6-3 ماه زمان نیاز داشته باشد و در اين دوره علائمی مانند اختلال در رانندگی در شب، نورهای خیره کننده در ميدان بینایی و هاله­های نورانی را ممکن است تجربه نمایید.

- جهت تعیین نیاز به جراحی مجدد، باید تا زمان تثبيت دید، در طی دو ویزیت پیاپی و حداقل به مدت 3 ماه، صبر کرد.

** در صورت احساس درد شديد در شب اول، جهت درمان به نكات زير توجه كنيد:

-  نگران نباشید

- می‌توانید مسكن بيشتری مصرف کنید

- استراحت در اتاق نيمه تاريك

- استفاده از كمپرس يخ با حوله يا دستمال خشكي كه درون يخچال قرار داده شده است.

- چكاندن قطره به داخل چشم فقط از طريق پايين كشيدن پلك تحتاني

- استحمام در روز دوم بعد از ليزيك و پس از ترمیم اپی تلیوم و برداشتن لنز پانسمانی در عمل PRK ، لازک و اپی لیزیک، که 5-3 روز طول می‌کشد.

- جلوگيري از ورود آب به داخل چشم در روزهاي اول

- استفاده از شامپوي بچه جهت شستشو

- استفاده از تيمم به‌جاي وضو در روزهاي اول

- اجتناب از تماشای تلویزیون، مطالعه، کار با رایانه و سایر اعمالی كه منجر به خستگي چشم‌ها می‌شود؛ البته این اعمال باعث صدمه به چشم و ضعیف شدن مجدد چشم‌ها نمی‌شود.

- عدم نگراني از نوسانات بينايي، سوزش مختصر و سردرد در هفته‌هاي اول

- استفاده از قطره‌هاي چشمي و دیگر داروهای تجویز شده